Vad ingår i husköpet

När man går  husvisning är det inte lätt att tänka bort de nuvarande ägarnas inredning och smak. Det finns en god anledning till varför homestyling har varit så populärt. Möblerna, färgen på köksluckorna och kaklet i badrummet påverkar oss mer än vi tror.  Med anledning av det kan det vara bra att ha koll på vad som egentligen ingår i husköpet.

Grundregeln är att de fasta inventarier (byggnads- och fastighetstillbehör)  som fanns på plats i huset när den visades för köparen ska ingå i köpet. Utgå ifrån mäklarens objektbeskrivning – allt som nämns där ska ingå i köpet. Om säljaren tänker ta med sig vissa tillbehör vid flytten måste spekulanterna informeras om det i god tid och dessa undantag måste skrivas in i kontraktet.

För att avgöra vad som ingår i köpet brukar man normalt tillämpa samma tillbehörsregler som rör fastigheter. Nedanstående uppställning är inte komplett men ger exempel på sådant som köparen normalt räknar med ska ingå i köpet.

Ingår grillen i husköpet?

Byggnadstillbehör som ingår i husköpet:

 • Alla dörrnycklar
 • Badkar
 • Badrumsskåp
 • Brandredskap
 • Brandvarnare
 • Braskamin
 • Centraldammsugare
 • Diskmaskin
 • Duschkabin
 • Dörrklocka, dörrklöpp
 • Element
 • Fast armatur i kök, hygien- och  förrådsutrymmen
 • Fast monterad stege
 • Fasta garderober inklusive  inredning
 • Fasta skåp och hyllor i  förrådsutrymmen
 • Fönsterbrädor
 • Fönsterluckor
 • Gardinfästen av standardtyp
 • Gnistgaller
 • Hatthylla
 • Heltäckningsmattor
 • Inbyggd mikrovågsugn
 • Infravärme
 • Innanfönster
 • Kontakter
 • Kranar
 • Kyl, frys, sval
 • Ledstång
 • Mangel
 • Markiser
 • Persienner
 • Porttelefon
 • Spis, spisfläkt
 • Tjuvlarm
 • Toalett- och badrumsinredning
 • Torkskåp, torktumlare
 • TV- och parabolantenn, åskledare
 • Tvättmaskin
 • Utomhusbelysning
 • Värmepanna

Fastighetstillbehör som ingår i husköpet:

 • Armatur i trädgården
 • Bojstenar och boj
 • Bostadsbyggnad
 • Brevlåda
 • Brygga
 • Fast gungställning
 • Flaggstång med lina
 • Friggebod
 • Fågelholkar
 • Garage
 • Hundgård, hundkoja
 • Ledningar för gas, el, vatten  och avlopp
 • Lekstuga
 • Oljetank
 • Sandlåda
 • Solur
 • Soptunna
 • Staket, stängsel och grindar
 • Torkvinda, piskställning
 • Träd och buskar
 • Trädgårdsfontän
 • Uthus
 • Växthus

I lagen anges dels vad som är fast egendom, dels anges ett antal exempel på vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och  som därmed ingår i fastighetsköpet, om inget annat är avtalat. Allt som inte omfattas av dessa regler är lös egendom som säljaren har rätt att ta med sig. Lagens uppräkning av vad som är byggnads- och fastighetstillbehör är dock inte fullständig och har inte  kompletterats med moderna tillbehör.