Kostnader i samband med husköp

Det är inte bara köpeskillingen som ska betalas när du köper hus, det tillkommer alltid ytterligare kostnader. Det är därför mycket viktigt att göra en realistisk kalkyl över hur mycket huset får kosta i inköp och i drift och avbetalning per månad.

Tänk också på att ha en buffert för att klara oförutsedda utgifter efter husköpet. Banker och låneinstitut kan hjälpa dig med denna beräkning och de kan också i förväg ge dig ett ett lånelöfte.

  1. Banker och låneinstitut kräver normalt en kontantinsats på 15 procent av köpesumman. Om huset kostar 3 miljoner kronor så blir kontantinsatsen 450 000 kronor.
  2. Kostnader som tillkommer, förutom själva köpesumman, är bland annat lagfart eventuella pantbrev och besiktning.

Lagfartskostnaden är 1,5 procent av köpeskillingen eller taxeringsvärdet om det är högre. För ett hus som kostar 3 miljon blir lagfartskostnaden 45 000 kronor. Dessutom tillkommer en expeditionsavgift från tingsrätten. Läs mer här.

Nya pantbrev kostar 2 procent av inteckningsbeloppet plus administrativa avgifter. Pantbrev kan finnas sedan tidigare men ofta måste man ta ut nya. Nya pantbrev på 1 000 000 kronor kostar cirka 20 000 kronor. Läs mer här.

Som köpare har du undersökningsplikt och en så kallad jordabalks-/överlåtelsebesiktning kostar omkring 7 000-15 000 kronor. Läs mer här.

Håll koll på kostnaderna

  1. Dessutom köparen betala för den kvarvarande oljan som finns i husets oljetank vid tillträdesdagen.
  2. Till sist får man ju inte glömma att även flytten kostar en del.