Kontraktet och besiktningsklausulen

Kontraktet är det slutgiltiga beviset på att en husaffär ska genomföras. När båda parter har undertecknat har man kommit en mycket god bit på vägen mot att bli husägare till ett nytt hus.

De flesta kontrakt tas fram av mäklaren och de innehåller i stort sätt samma delar oavsett vilket mäklarföretag ni samarbetar med. Som köpare är det dock viktigt att lägga särskild fokus på några områden.

För det första är besiktningsklausulen mycket viktig. Klausulen ska i korthet säga att om huset har allvarliga fel som upptäcks under besiktningen så ska köparen ha rätt att frånträda köpet helt och få tillbaka handpenningen. Läs mer om besiktningsklausulen här.

Det är också en god regel att det inte ska stå något om hur eventuella dolda fel ska hanteras. Detta är reglerat enligt lag och om man försöker ange ersättningsnivåer för olika eventualiteter så kan man lätt i långdragna juridiska processer. Mer om dolda fel här.

Först när kontraktet signeras fullbordas bostadsaffären

Sedan årsskiftet 08/09 ska samtliga villor och radhus som säljs energibesiktigas av säljaren. Om detta inte är gjort vid kontraktsskrivnigen bör det tas upp i kontraktet. Ordalydelsen kan variera men budskapet bör vara att om inte säljaren gör det innan ett angivet datum så ska köparen har rätt att genomföra en på säljarens bekostnad. Ett tips är att låta säljaren genomföra en energibesiktning samtidigt som överlåtelsebesiktningen genomförs.

Det är vanligt att kontraktet innehåller en klausul som säkerställer att affären bara kan bli av om banken beviljar bolån. Detta är förstås en trygghet för köparen men det är god sed att ha ansökt om bolånelöfte innan man deltar i en budgivning.