Antal ger styrka i boränteklubbar

Är du dålig på att pruta boräntan? Känner du att bankerna har övertaget när du vill förhandla räntenivåer? I så fall kanske en ränteklubb skulle vara något för dig.

På flera håll i landet har så kallade ränteklubbar startats. Filosofin är att ju fler som ansluter sig till klubben och ju mer bolånepengar man gemensamt företräder desto mer tyngd har klubben i förhandlingen om bolåneräntan gentemot banken. Kort sagt, antal ger förhandlingsstyrka.

Ett exempel på ränteklubb är RänteDuvan som nyligen startats av vännerna Per Norè och Gustav Gorecki som båda med rötter i bank- och finansvärlden. De förklarar kort och gott att deras ränteklubb är ”en sammanslutning av låntagare som går samman för att gemensamt förhandla villkoren på sina lån, genom att lånebeloppet blir stort förbättras förhandlingskraften gentemot bankerna”.

Tillsammans är vi starka

Fördelarna med att gå med i en ränteklubb är många, enligt Norè och Gorecki. Till exempel sparar man pengar om exempelvis RänteDuvan förhandlar fram räntevillkor som är bättre än de man har idag. Man spar tid genom att inte behöva förhandla och aktivt bevaka räntan på sina bolån (RänteDuvan genomför dessutom återkommande omförhandlingar för att förbättra villkoren). Och sist men inte minst förklarar de båda att deltagarna i klubben erbjuds bästa möjliga ränta utifrån den enskildes situation. RänteDuvan är uppbyggd av förhandlingspooler där varje förhandlingspool består av medlemmar med liknande låneprofil, dvs. storlek på lån, belåningsgrad och ekonomi. Vilken förhandlingspool du kvalificerar dig till kommer framgå i det ränteerbjudande du får.

Boränteklubbar

KällaDI.sePrivataaffärer.seRealtid.se och Ränteduvan