10 konkreta tips för budgivningen

När det är dags för budgivning gäller det att vara väl förberedd. Som köpare måste ni ha koll på er egen ekonomi, huspriserna i området och marknaden vid tillfället. För att underlätta har jag satt samman en punktlista med 10 konkreta tips.

Listan är givetvis ingen garanti för vinst i budgivningen men den gör er väl förberedda.

1.

Sök upp eller köp husprisstatistik för det relevanta området. Det är viktigt att göra en bedömning av hur mycket huset är värt.

2.

Räkna ut hur mycket pengar ni måste ha kontant för att betala kontantinsats, lagfart, pantbrev, etc.

3.

Räkna ut boendekostnaden för både ”önskat pris”, ”något högre pris” och er ”maxgräns” så att ni vet exakt hur mycket varje höjning påverkar er ekonomi.

4.

Sätt er maxgräns och håll fast vid den.

5.

Undvik jämna tal när ni sätter maxgränsen. De flesta andra sättes sina gränser på jämna 10 000-tal. Om er gräns är 5 000 högre kan det räcka.

6.

Chockbud fungerar sällan men om ni vill höja rejält för att visa din starka vilja så gäller det att göra det vid rätt tillfälle och med en tillräckligt stor siffra. Ta hänsyn till antalet budgivare när ni bedömer om det är rätt att öppna med ett chockbud eller om det är bättre att försöka avsluta med en rejäl höjning för att sätta stopp på budgivningen.

7.

Anteckna alla bud samt datum och tid när de lades. I vissa fall blir deltagarna tilldelad budgivarnummer – anteckna även dessa så att ni kan håla koll på vem som bjuder mest och när er värsta konkurrent faller ifrån.

8.

Ge snabba höjningsbesked till mäklaren. Det visar ert starka intresse.

9.

Fundera på att tidsbegränsa era bud. Om ert bud är det sista för dagen kan ni sätta en gräns för när säljaren måste bestämma sig. Detta fungerar givetvis endast om ert bud är högre än tvåan och om inte allt för många har bett att få återkomma dagen efter. Om man sätter en gräns kan man sätta stopp för budgivningen men man kan också riskera att säljaren säger ”nej tack”.

10.

Håll fast vid er maxgräns! Det är lätt att skena iväg.

Lycka till!