Budgivningen

Budgivning – 10 konkreta tips

4 kommentarer 25 mars 2009

När det är dags för budgivning gäller det att vara väl förberedd. Som köpare måste ni ha koll på er egen ekonomi, huspriserna i området och marknaden vid tillfället. För att underlätta har jag satt samman en punktlista med 10 konkreta tips.

Listan är givetvis ingen garanti för vinst i budgivningen men den gör er väl förberedda.

Vinnare i budgivningen

Man måste ha både kunskap och tur för att vinna en budgivning till rätt pris.

1.

Sök upp eller köp husprisstatistik för det relevanta området. Det är viktigt att göra en bedömning av hur mycket huset är värt.

2.

Räkna ut hur mycket pengar ni måste ha kontant för att betala kontantinsats, lagfart, pantbrev, etc.

3.

Räkna ut boendekostnaden för både ”önskat pris”, ”något högre pris” och er ”maxgräns” så att ni vet exakt hur mycket varje höjning påverkar er ekonomi.

4.

Sätt er maxgräns och håll fast vid den.

5.

Undvik jämna tal när ni sätter maxgränsen. De flesta andra sättes sina gränser på jämna 10 000-tal. Om er gräns är 5 000 högre kan det räcka.

6.

Chockbud fungerar sällan men om ni vill höja rejält för att visa din starka vilja så gäller det att göra det vid rätt tillfälle och med en tillräckligt stor siffra. Ta hänsyn till antalet budgivare när ni bedömer om det är rätt att öppna med ett chockbud eller om det är bättre att försöka avsluta med en rejäl höjning för att sätta stopp på budgivningen.

7.

Anteckna alla bud samt datum och tid när de lades. I vissa fall blir deltagarna tilldelad budgivarnummer – anteckna även dessa så att ni kan håla koll på vem som bjuder mest och när er värsta konkurrent faller ifrån.

8.

Ge snabba höjningsbesked till mäklaren. Det visar ert starka intresse.

9.

Fundera på att tidsbegränsa era bud. Om ert bud är det sista för dagen kan ni sätta en gräns för när säljaren måste bestämma sig. Detta fungerar givetvis endast om ert bud är högre än tvåan och om inte allt för många har bett att få återkomma dagen efter. Om man sätter en gräns kan man sätta stopp för budgivningen men man kan också riskera att säljaren säger ”nej tack”.

10.

Håll fast vid er maxgräns! Det är lätt att skena iväg.

Lycka till!


Följ min blogg med Bloglovin

Bloggar etiketter: , , , , ,

Författare

- vem har skrivit 45 inlägg om Köpahusguiden.

Skapare och redaktör för Köpahusguiden. Till vardags är jag kommunikatör verksam i fastighetsbranschen. Tveka inte att kontakta mig med tips eller frågor.

Kontakta författaren

Dina kommentarer

4 kommentarer hittills

 1. Annika L skriver:

  Hur högt måste ett bud vara för att bli ett chockbud?

  //Annika

 2. Henrik skriver:

  Hej Annika!
  Det beror förstås helt på hur dyrt huset du bjuder på är och vilka höjningar de andra har gjort. Jag skulle säga att om det är ett ”3-miljonershus” med utgångpris på 2,7 miljoner kronor så bör du bjuda minst 100 000 kr över utgångspriset för att chocka.

  Om budgivningen pågått ett tag och dina motparter bjudit varierat 25 000 och 50 000 så tror jag att du måste ta i med minst 75 000 för att chocka och på så sett sätta stopp för budgivningen. Detta förutsätter förstås att budgivningen pågått ett tag, att antalet budgivare är nere på några få och att budgivningstakten avtagit.

  Jag är dock helt övertygad om att chockbud inte ensamt vinner en budgivning. Du måste ta hänsyn till de ”magiska gränserna”, det vill säga där folk oftast sätter sina maxbud och antalet budgivare.

  Hoppas att det var svar på din fråga.

  MVH
  Henrik

 3. Josefin skriver:

  Håller med om att det är viktigt att titta på boprisstatsistiken, men man behöver inte köpa den. Den finns gratis på http://www.booli.se (nej, jag är inte sponsrad av dem :))

 4. Henrik Mortensen skriver:

  Tack för tipset!
  Även på http://villavardet.gp.se/ kan man få en överblick på priserna i det område man är intresserad av. (Och nej, jag är inte heller sponsrad av dem ;-))

  Mvh
  Henrik


Dela din åsikt

Skriv en kommentar

Nyhetsbevakning

Följ Köpahusguiden på Facebook eller Twitter för att få nyheterna rakt in i ditt flöde.

Reporäntan

Riksbanken har fastställt reporäntan till -0,35% .

Boräntor

Jämför boräntor med hjälp av Prisjakt.nu

Creative Commons-licens Köpahusguiden av Henrik Mortensen är licensierad enligt Creative Commons Erkännande 2.5 Sverige License.