Definitioner

Lagfart – allt du behöver veta

4 kommentarer 14 december 2008

Lagfarten är ett bevis på vem som äger fastigheten. Banken hjälper dig att söka hos inskrivningsmyndigheten på Lantmäteriet.

lagfart_liten

Inom tre månader

Enligt lag ska den som köpt ett hus registrera köpet och därigenom söka inskrivning i en så kallad ”lagfart”. Lagfarten måste sökas inom tre månader från det att kontraktet skrivits.

Kostnad

Kostnaden för registrering av ett köp är uppdelat i dels en expeditionsavgift på 825 kronor och dels stämpelskatt. Stämpelskatten är 1,5 % av det högsta värdet av köpeskillingen jämfört med taxeringsvärdet för föregående år.

Exempel:

Huset säljs för 3 miljoner kronor. Stämpelskatten är 1,5 procent av husets försäljningspris eller husets taxeringsvärde om det är högre. Husets taxeringsvärde är 2 miljoner kronor (dvs. lägre än husets försäljningspris). Den administrativa avgiften är 825 kronor.

Formel:

[husets försäljningspris] * 0,015 + 825 kr = [lagfartskostnaden]

Specialfall
För juridiska personer (med undantag för bl.a. dödsbon) beräknas stämpelskatten på 3% av köpeskillingen jämfört med föregående års taxeringsvärde. För gåvor (utan motprestation ex. mot revers under 85% av fastighetens värde), bodelningar, arvskiften, legat mm, utgår inte någon stämpelskatt.

Köpet registreras

När kontraktet undertecknas av säljare och köpare övergår ägenderätten till köparen. I och med det och när lagfarten är upprättad kommer köpet att registreras i fastighetsregistret. Fastighetsregistret innehåller såväl aktuella som historiska uppgifter om vilka som är och har varit lagfarna ägare på en fastighet.

Att söka lagfart

Oftast hjälper banken dig att söka lagfart. Om du vill göra det själv bör du vända dig till något av Lantmäteriets 7 inskrivningskontor. Innan den 1 juni 2008 var Inskrivningsmyndigheten en del av Domstolsverket.

Källa: Lantmäteriet

Relaterat:


Följ min blogg med Bloglovin

Bloggar etiketter: , , , , , ,

Författare

- vem har skrivit 45 inlägg om Köpahusguiden.

Skapare och redaktör för Köpahusguiden. Till vardags är jag kommunikatör verksam i fastighetsbranschen. Tveka inte att kontakta mig med tips eller frågor.

Kontakta författaren

Dina kommentarer

4 kommentarer hittills

 1. Lennart skriver:

  Finns det ngn bra kalkyl för att räkna ut det här?

  Tacksam!

 2. Henrik skriver:

  Hej Lennart!
  Jag håller på att testa en kalkyl som jag själv skapat för att hålla koll på de faktiska kostnaderna som kommer i samband med husköpet, däribland lagfarten. Jag kommer att lägga ut kalkylen här på sidan så snart som möjligt.

  Mvh
  Henrik


Trackbacks/Pingbacks

 1. Pantbrev - allt du behöver veta | Köpahusguiden - 2009-09-10

  […] Läs om Lagfart Annons: Vill du diskutera bolån, räntor eller något annat med en expert? Ring Freedom Finance 0770–455 967. var uri = 'http://impse.tradedoubler.com/imp?type(js)g(17659304)a(1602056)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write(''); […]

 2. Konsten att vinna en budgivning, 10 steg | Köpahusguiden - 2010-07-01

  […] ut hur mycket pengar ni måste ha kontant för att betala kontantinsats, lagfart, pantbrev, […]

Dela din åsikt

Skriv en kommentar

Nyhetsbevakning

Följ Köpahusguiden på Facebook eller Twitter för att få nyheterna rakt in i ditt flöde.

Reporäntan

Riksbanken har fastställt reporäntan till -0,35% .

Boräntor

Jämför boräntor med hjälp av Prisjakt.nu

Creative Commons-licens Köpahusguiden av Henrik Mortensen är licensierad enligt Creative Commons Erkännande 2.5 Sverige License.